Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Skicka dina bilder och berättelser till:
Per rävper Andersson Bräcke

revper@telia.com

0693-14013
0725693137

Jaha så har man tagit på sig att hålla i den här sidan angående rovdjursjakt .
Mina erfarenheter från rovdjursjakt är väl att jag har jagat de flesta rovdjuren som finns i vårt land. Dock inte järv där är min erfarenhet inte så mycket att skryta med.

Men annars så är man märkt av både räv, grävling,lodjur och björn på kroppen. Varg och järv har jag inte hittills fått några blesyrer utav ännu. Jag Walle och jag .vill nog inte ha det heller.
Numera så jagar jag och min sambo med smålandsstövaren Walle här i Bräcke skogarna. Med varierande framgång. Walle är en rasvårds hund ifrån Tore Nilsson.
Han  jagar gärna räv,hare och en del annat vilket inte är bra för mitt blodtryck. Men har man en jaktlust som kokar i smålands stövarblodet så blir det fel ibland i valet av drevdjur. 

Jag ser fram emot att få material från er aktiva rovdjurs jägare där ute med era smålläningar. En del material har redan kommit in och jag ska lägga ut det med det snaraste.

 


Räv sm.

Vi i klubben ska hålla tummarna när räv sm avgörs nere i Östergötland.

För vårt avelsråd Mats Nilsson med Tjärvedens Nalla har blivit utagna att få vara med på sm när det avgörs 1-2 mars. Vi hoppas att Nalla fortsätter att göra sin husse stolt och glad. För vi rävjägare tycker det är fantastiskt kul att Nalla är en av Sveriges 10 bästa rävhundar. Starkt jobbat av dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Jag frågade en av de välkända bröderna Falk vilka jagar det mesta med sina duktiga smålandsstövre om hur de går till väga för att jaga in sina hundar och här nedan kan de som är intresserade säkert lära sig ett och annat. De jagar gärna både räv,lodjur björn med sina hundar och det med stor framgång runt om i landet.

-----------------------------------Lars Gunnar Falk skriver så här om hur de jagat in sina hundar.        

              

Vi jagar in våra stövare genom att släppa de i områden där vi tror och vet att det finns räv, tex i närheten av en rävåtel, eller i närheten av något rävgryt det kan finnas ungrävar på hösten. Och såklart på synobesrvationer av räv.
 
Vi börjar jaga in dem när de närmar sig året. Och uppmuntrar dem att jaga räv, såklart jagar unghundar annat vilt också, som tex älg rådjur. Det är såklart helt naturligt för en unghund som håller på att upptäcka världen, men genom mycket tid i skogen och uppmutran och påhejning när de jagar det man själv vill att de ska jaga, upplever vi att man kommer en bra bit på väg att unghunden ska jaga tex räv och inte rådjur eller älg. Positiv inlärning när det gäller unghundar, är viktigt tror vi. Att stoppa dem så fort de jagar fel djurslag och sedan släppa om dem i samma område igen och få en unghund att ge sig ut på en sökrunda och hitta en räv, och inte uppsöka tex rådjurslöpan de tidigare jagade på, det gör att unghunden sakta men säkert förstår vad som är rätt och fel. Egentligen en del av vardagslydnanden.
 
 
Varför smålandsstövare till rovdjursjakt.
 
Vi tror inte att det spelar någon roll egentligen vilken typ av stövare man väljer till rovdjursjakten, förutom att man såklart ska välja linjer och något man själv stenhårt tror på. Egenskaper som man själv som ägare önskar sig. Vi valde smålandsstövare av flera orsaker, dels är vi uppvuxna med smålandsstövare då vår far alltid haft smålandsstövare. Vi hittade en intressant parning, som vi trodde på, snabba rävhundar som stannade och markerade vid gryten, samt att föräldrardjuren verkade ha bra intresse för att jaga rovdjur. Smålänningen är även känd för bra tassar, detta beror mycket på att de är små lätta hundar. Och så tål de mycket jakt, och har bra jaktlust.